Till besöksnäring och byarna i Kalix älvdal: Kan kulturarvet - skogs- och träindustrihistorien på 1800-talet - bidra till att utveckla besöksnäringen och byarna i Kalix älvdal?
Det finns en spännande historia, som sällan berättas för tillresta. Vad vet du förresten själv om den spännande 1800-talshistorien? Jag skickar här informationsmaterial (skyltar) för det ideella projektet ”Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal”.
Audioguider på 10 platser (med totalt nästan 100 stationer) i Kalix och Överkalix berättar om älvdalens karaktäristiska historia. Audioguiderna finns både som en webbapp för smart telefon, tillgänglig med ett vanligt telefonnummer och nedladdningsbar för MP3-spelare.
Nya och gamla utställningar i Björkfors, Grytnäs, Risön, Vassholmen och Jockfalls skogsarbetarkojor hjälper också besökaren att förstå 1800-talets historia kring flottning, sågverk, herrgårdar, tjärtillverkning, bondgårdar, arbetarbostäder och mycket annat.
Om du jobbar inom besöksnäringen, så undrar jag om bifogad information om ekomuseet kan vara intressant och spännande för dina gäster? Finns det flera sätt, på vilket skogs- och träindustrihistorien kan bidra till Kalixområdets egen storytelling? Det är frågor jag ställer mig själv, och som jag också gärna ställer till dig.
Jag planerar en invigning av Ekomuseet den 5-6 juni på några några platser i Kalix i samverkan med flera organisationer - mer information om det kommer senare. Audioguider, filmer och mycket mer finns redan nu att kika på www.historiskskogsexport.se. Skriv gärna ut skyltarna, berätta om älvdalens fantastiska historia för dina gäster så kanske de väljer att stanna lite längre i Kalix älvdal...!
Med vänlig hälsning Magnus Cedergren som jobbar ideellt med Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal www.historiskskogsexport.se